TEHNOLOGIA 3D

   Tehnologia digitală a marcat puternic industria cinematografică a ultimilor ani, iar fenomenul marcant îl reprezintă cu siguranţă trecerea la producţia filmelor 3D şi vizionarea 3D (stereoscopică) a acestora. Aşa cum marcante au fost şi momentele trecerilor de la cinematograful mut la cel vorbit şi de la pelicula alb-negru la pelicula color.
   Stereoscopia şi principiile vizualizării 3D sunt cunoscute de mai bine de 100 ani. Înlocuirea peliculei cinematografice cu tehnologia digitală de înregistrare şi redare normală şi tri-dimensională, în paralel cu evoluţia materialelor cu proprietăţi speciale pentru ochelarii 3D, au deschis drumul implementarilor cinematografelor digitale 3D. Dupa câteva producţii în 2008-2009, anul 2009 prin superproducţia Avatar 3D poate fi considerat începutul noi ere cinematografice: era cinematografului 3D. Şi, o dată cu aceasta, dezvoltarea explozivă a cinematografelor digitale 2D/3D în toată lumea conforme standardelor DCI (Digital Cinema Initiatives).



   Ce trebuie să ştim despre ochelarii 3D   

    Caracterul stereoscopic al vederii umane fiind cunoscut de mult şi dispozitivele prin care se poate vedea 3D au apărut, evoluează şi se vor dezvolta urmărind ca scop final reproducerea identică a vederii umane.  În momentul de faţă aproape tot ceea ce ne înconjoară ca şi imagine reprodusă pe diferite suporturi: lumea scrisă şi reprodusă în cărţi, pozele de orice natură, imaginile pe care le vedem pe televizor, pe monitor, sunt constituite din imagini plane (bidimensionale sau 2D).

Ochelarii utilizaţi pentru vizualizarea imaginilor 3D se clasifică în funcţie de principiul de vizualizare 3D, în trei categorii principale:

1.ochelari 3D anaglyph
2.ochelari 3D activi
3.ochelari 3D pasivi

1.Ochelarii 3D anaglyph
   Cel mai simplu dispozitiv prin care putem vedea o imagine 3D îl reprezintă ochelarii 3D anaglyph cu lentile colorate care acţionează ca filtre de culoare.Cel mai des întâlniţi şi utilizaţi sunt cei cu lentile roşu/albastru, roşu/cyan şi magenta/verde. 
   Având achiziţionate imaginile corespunzătoare celor 2 ochi  pentru una dintre ele se realizează o mască într-una dintre nuanţe de ex. roşu iar pentru cealaltă o a doua mască în cea de-a doua nuanţă, de ex. albastru.
   Cele 2 imagini se suprapun simultan, rezultatul fiind obţinerea unei imagini care privită cu ochelarii anaglyph devine o imagine tri-dimensională.


 2. Ochelarii 3D activi 
   Efectul 3D al acestor ochelari se realizează prin tehnica denumită "time-sequential multiplexing" care alternează succesiv imaginile pentru ochiul stâng cu cele pentru ochiul drept de fiecare dată când se schimbă imaginile pe dispozitivul de afişare.     Funcţionarea ochelarilor 3D activi este generată de sincronizarea acestora cu imaginile alternante (50% pentru ochiul stâng şi 50% pentru ochiul drept). Ochelarii au 2 LCD-uri în dreptul fiecarui ochi. Cand o imagine pentru ochiul stâng apare pe dispozitivul de afişare, LCD-ul pentru ochiul drept blochează vederea ochiului drept şi invers.


3. Ochelarii 3D pasivi

  Efectul 3D al acestor ochelari se realizează prin polarizarea lentilelor în 2 moduri principale: liniar sau circular în funcţie de sistemul 3D care redă si afişează conţinutul 3D. 
   Polarizarea este realizată de tehnologia pasivă 3D astfel încât dispozitivul de afişare 3D afişează simultan imaginile corespunzătoare celor 2 ochi (L&R) astfel încât să fie recepţionate diferenţiat de lentilele ochelarilor.